Ümit ERDEM
Türkiye’nin ilk işveren markası ajanslarından biri olan Civitas’ın Genel Müdürü olarak, pek çok kurum için iç iletişim ve işveren markası projeleri gerçekleştirdi.
Ümit ERDEM
Konuşmacı Kategorisi
Değişim Yönetimi
Takım Çalışması – Örgüt Psikolojisi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat Fakültesinden 1993 yılında mezun oldu. Ardından, Marmara Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Yüksek Lisan Programını tamamladı. Şişecam Paşabahçe Perakende Satışlar AŞ ‘de iş hayatına başladı, 10 yıl boyunca Şişecam’da Eğitim Yöneticisi ve ardından İnsan Kaynakları Müdürü olarak görev aldı.
2004’te masanın öbür tarafına geçti, 7 yıl boyunca perakende sektörünün önemli danışmanlık firmalarından Soysal’da İçerik Bölüm Müdürü olarak Perakende Günleri’nin içerik oluşturma çalışmalarını yürüttü ve farklı eğitim projelerinin koordinasyonundan sorumlu olarak görev aldı. 2011 itibarıyla ise, Türkiye’nin ilk işveren markası ajanslarından biri olan Civitas’ın Genel Müdürü olarak, pek çok kurum için iç iletişim ve işveren markası projeleri gerçekleştirdi.
2017 yılında Avustralya merkezli Engage&Grow Çalışan Bağlılığı Programı’nı tamamladı. Dünyanın 80 ülkesinde büyük bir başarıyla yönetilen programının Türkiye’deki ilk lisansörleri arasında yer alıyor. Gerçekleştirdiği programların başarısı ile Master Koç ünvanı almaya hak kazandı ve E&G Global kapsamında, 2019 yılında «Dünya’da En Fazla Katılımcıya Ulaşan Koç Ödülü»nün sahibi oldu.
Uzmanlık Konuları:
İç iletişim
Çalışan Bağlılığı
Çalışan Deneyimi
Kurum Kültürü
Liderlik
Konu Başlıkları ve İçerikleri
• Davranışlarında “Duygu Bilimi” yetkinliklerini sergileyebilen kişiler, iletişimde ustalaşarak işbirliği, yaratıcılık, verimlilik, değişim yönetimi ve karar alma/verdirme alanlarında etkili olurlar.
• Duygusal Zeka, kişinin kendisinin ve ilişki içinde olduğu diğer bireylerin duygularını iyi anlaması ve yönetmesinin yanında güçlü ve yapıcı iletişim kurmasını sağlayan yetkinliklerden oluşur.
• Bu program iş yaşamındaki her kademedeki çalışanın iş başarısı ve tatmini konusunda sahip olması gereken duygu bilimi yetkinlikleri konusunda farkındalığa sahip olması ve bu farkındalıkla gelişime sorumlu ve istekli hissetmesi amacıyla oluşturulmuştur.
Başarılı ve öncü kurumlara bakıldığında; bu kurum çalışanlarının ve yöneticilerinin kendilerini ve iletişimde oldukları kişileri daha fazla tanıyan, anlayan ve kişilere anlaşıldığını hissettiren ve çalışanların potansiyellerini ortaya çıkarmalarına fırsat veren, dolayısıyla başarı ve sadakat yaratan bir iletişim modelini ve yeni sürüm performans yaklaşımını benimseyen kişiler olduğu görülmektedir.
Duygusal Zeka Mentorluğu programında amaç mentorluk alacak yöneticilerin ve liderlerin duygusal zekalarını bilimsel araçlarla geliştirerek, kendi ve diğerlerinin performanslarını en üst seviyeye taşıyacak yöntemleri uygulamaya hazır hale getirmektir
Duygusal Zeka Mentorluğu, Yönetici Koçluğu iletişim modeli ile, yöneticilerin ve liderlerin kendilerini, diğerlerini daha iyi anlayarak ve ekipleriyle iletişimlerini güçlendirerek hedeflerine ulaşmalarını sağlayacak yetkinlikleri kazandırır.