Serhan Bali
Türkiye ve dünyanın klasik müzik gündemini yorumladığı yazı ve araştırmaları 2001 yılından beri başta Andante Dergisi olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanıyor. Andante Klasik Müzik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, - Klasik Müzik Araştırmacı Yazarı ve Bariton Ses Sanatçısı
Serhan Bali
1973 yılında Ankara’da doğan Serhan Bali, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden 1995 yılında mezun olduktan sonra aynı bölümde Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan danışmanlığında yüksek lisans tezini tamamlamıştır. Bali halen aynı üniversitenin Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde Doç. Dr. Aynur Soydan Erdemir danışmanlığında doktora tezi üzerinde çalışmaktadır. Prof. Dr. Toktamış Ateş’in de öğrencisi olan Bali, 2000’li yılların ilk yarısında Bilgi Üniversitesi’nde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri vermiştir. 1995-2002 yılları arasında özel sektördeki yöneticilik deneyiminin ardından 2002 yılında Türkiye’nin çağdaş standartlarda yayın yapan ulusal çaptaki ilk aylık klasik müzik dergisi Andante ile süreli yayıncılık alanına giren Bali kesintisiz 19 yıldır derginin genel yayın yönetmenliği görevini sürdürmektedir. Klasik müzik ve seyahat temalı yazıları 2001 yılından itibaren Radikal, Vatan, Hürriyet gazeteleri ve Atlas dergisinde yayımlanan Bali, Rengim Gökmen’in genel müdürlüğü döneminde Devlet Opera ve Balesi GM tarafından yayımlanan Opera-Bale Gazetesi’nin kurucu yayın yönetmenliğini de yapmıştır. 2017 yılında kitap yayımcılığına giren Bali, Kitap Kurdu markasıyla doğadan tarihe, edebiyattan sanata farklı başlıklarda kitaplar yayımlamaktadır.
2011 yılından beri Fest Travel seyahat acentesinin müzik danışmanlığını yürüten Bali, her yıl planladığı turlarla dünyanın pek çok klasik müzik merkezine çıkartılan gezilerde gezgin klasik müzikseverlere rehberlik yapmaktadır. Bali’nin İstanbul’daki seminer/atölye merkezlerinde verdiği Klasik Batı Müziği seminerleri bugüne kadar binlerce kişiye ulaşmıştır. 2010 yılında ülkemizin klasik müzik sanatçıları ve topluluklarını ödüllendirme düşüncesiyle yola çıkarak, ekibiyle birlikte Andante Klasik Müzik Ödülleri’ni başlatan Bali, 2011 yılından itibaren bu ödül organizasyonunu Beyoğlu Belediyesi işbirliğiyle Donizetti Klasik Müzik Ödülleri adıyla ulusal çapta sürdürmüştür. Bali, klasik müzik ödülleri alanındaki uluslararası çaptaki faaliyetini ise ICMA (Uluslararası Klasik Müzik Ödülleri) organizasyonunda Türkiye’yi temsilen yönetim kurulu üyesi ve jüri üyesi olarak 2011 yılından beri sürdürmektedir. 2001 yılından beri radyo programcılığı yapan ve Açık Radyo’da başladığı radyoculuk serüvenini bugün Borusan Klasik kanalında sürdüren Bali ayrıca 2014-2019 yılları arasında klasik müziğin büyük bestecilerini yaşadıkları mekânlarla tanıttığı 23 bölümlük Batıya Yolculuk adlı müzik belgeselini yayına hazırlayıp sunmuştur. Bali, belgesel çalışmalarını 2021 yılından itibaren Habitat TV kanalında sürdürmekte ve YouTube üzerinde geniş bir çevreye hitap eden FluTV kanalında ise Aralık 2020’den beri popüler klasik müzik içerikleri üretmektedir.
2016-2019 yılları arasında Okan Üniversitesi Konservatuvarı’nda Opera-Şan dalında yüksek lisans eğitimi alan Bali bariton şan sanatçısı olarak son yıllarda konserler de vermektedir. Bali’nin Müzikte Romantik Dönem Bestecileri (Vakıfbank Kültür Yayınları, 3. Baskı, 2020), 200 Yıllık Miras – Muzika-i Hümayun’dan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na (Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1. Baskı, 2020), Beethoven: Erken Dönem (Kitap Kurdu Yayınları, 1. Baskı, 2022) adlarıyla yayımlanmış kitapları bulunmaktadır. Serhan Bali evli, biri kız ve biri erkek olmak üzere ikiz çocuk babasıdır.
Uzmanlık Konuları:
Klasik Müzikte Dinleme ve Arşiv Kültürü
Müzikte Barok Dönem
Piyanonun Doğuşu ve Gelişimi
Müzikte Klasik Dönem
Klasik Müzikte Aşk ve Cinsellik
Müzikte Romantik Dönem
Klasik Müzikte Ulusal Ekoller ve Kültürler Arası Etkileşim
Konu Başlıkları ve İçerikleri
Türkiye’nin klasik müzik rehberi Serhan Bali ile bu müziğin 800 yıllık tarihini en büyük müzisyenleri üzerinden keşfedeceksiniz Bach, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Chopin, Çaykovski, Verdi, Wagner gibi ustaların yapıtlarıyla o yapıtların bestelendiği coğrafyalara, dönemlere, yaşamlara odaklanıyoruz. Ruhlara üflenen bu yapıtların anlamlarını, göndermelerini, özelliklerini, dönemleriyle olan bağlantılarını, getirdiği yenilikleri, bestelendikleri coğrafyaların sosyal ve siyasi özellikleriyle birlikte tartışıyoruz. Kusursuza yakın bu eserlerin, en iyi yorumlarına ve yorumcularına kulak veriyoruz ve tüm bunların yaşandığı yerlere yapılabilecek seyahatler için tüyolar topluyoruz.
Türkiye’nin Klasik müzik rehberi Serhan Bali ile Opera’nın üç asırlık tarihinde enfes bir yolculuğa var mısınız?
Yüzlerce yıllık opera sanatını yakından tanıyacağımız etkinliklerde 1600-1900 yılları arasında yaşayıp birbirinden nefis operalar üretmiş büyük bestecileri, onları öne çıkartan stilistik özellikleri, operalara can veren erkek ve kadın seslerini yakından tanıyacağız. Elbette opera tarihine damga vurmuş önemli eserlerden müzik örnekleri dinlemeyi de ihmal etmeden…